Nordhavn har siden 2007 været ejet af byudviklingsselskabet By & Havn. By & Havn ejes af stat og kommune.
Kommunen regner med at Nordhavn skal huse en meget stor ny bydel med ca. 40.000 indbyggere og 40.000 arbejdspladser indenfor de næste 30 år.
I 2009 udskrev By & Havn en konkurrence om udviklingen af Nordhavn. Vinderprojektet indehold større grønne områder på ca. 90 ha på to nye holme yderst ude.
Denne plan for de grønne områder blev undermineret, da Folketinget i 2011 ved lov gjorde det umuligt at etablere de to nye holme. Baggrunden var Gentofte Kommunes modstand mod at Nordhavnen voksede længere ind i de vandliggende Gentofte-villaers havudsigt.
I flere år efter var kommune og By & Havn tavse om hvad de så ville gøre. Først i 2018 kom der et nyt udspil.
By & Havn
Den centrale opgave for By & Havn er at afdrage på selskabet store gæld fra metrobyggeri. By & Havn blev stiftet med en gæld på ca. 14 mia. kr. fra den første metro. Siden er By & Havn blevet pålagt at betale 7-10 mia. kr. til mere metro og Nordhavnstunnelen. By & Havn havde i 2018 en gæld på omkring 19 mia. kr.
Salget af byggegrunde skal bruges til at afdrage på den store gæld. Den store gæld presser By & Havn. Den gør også By & Havns økonomi sårbar. Det er yderst usikkert om By & Havns gælde være være afdraget om 25 år. By & Havn regner med at den om 25 år vil ligge et sted mellem 9 og 15 mia. kr. Deres budgetter har dog normalt været for optimistiske.
Det kan risikere at fastlåse byudviklingen i bl.a. Nordhavn, hvis indtjening sættes over andre hensyn – f.eks. etablering af grønne rekreative arealer. Der er derfor brug for, at civilsamfundet og andre kræfter presser på for at få indpasset grønne områder i de nye bydele, ikke mindst Nordhavn.
Seneste udvikling
Planerne for grønne områder har de seneste år været meget diffuse, bortset for at den østlige del af Nordhavnsstubben ved lov er fastlagt til rekreative formål.
Kommuneplan fra 2015 angiver en park og fodboldbaner i Ydre Nordhavn, men angiver hverken størrelse eller placering af disse rekreative områder. Kommuneplanforslaget for 2019 har tilsvarende indhold.
Ved budgettet for 2017 blev det vedtaget at sætte penge af til en park på størrelse med Ørstedsparken/Kongens Have. Det er fortsat uklart, hvor der skal etableres park for disse penge.
I budgettet for 2018 og igen for 2019 vedtog Borgerrepræsentationen at begynde planlægningen af en bypark i Ydre Nordhavn. Det er imidlertid sat i bero.
I december 2018 kom By & Havn med en ny strukturplan for Nordhavn. Den indeholder grønne områder på den østlige del af Nordhavnsstubben og en strand øst for den. Fra Tippen og mod syd er der grønne områder til bebyggelsen, men ikke noget større sammenhængende grønt område. Planen fører metroen hen over Nordhavnstippen.
By & Havns plan er ikke vedtaget i kommunen. Borgerrepræsentationens Teknik- og miljøudvalg har alene taget den til efterretning. Fire partier repræsenterende næsten halvdelen af Borgerrepræsentationen (26 af 55) fastslog, at de ikke kunne acceptere, at Nordhavstippen blev nedlagt som grønt område, og at de ikke ønskede indskrænkning i de grønne områder.
August 2019 præsenterer Nordhavns Naturvenner deres plan for Nordhavn Naturpark.
Nordhavns Naturvenner vil med planen påvirke de fremtidige planer for Nordhavn. Dele af området for Nordhavn Naturpark skal ifølge forslaget til kommuneplan 2019 tidligst bebygges efter 2025. Byudviklingen afventer, at Nordhavnstunnelen bliver færdig og det sker tidligst i 2027. Store dele af området skal tidligst byudvikles fra 2031.